8. Bűnbánat

Fújjátok meg a sófárt a Sionon! Tartsatok szent böjtöt, hívjátok istentiszteletre a népet!” (Jóel 2,15)

A rabbinikus zsidóság számára ez az ünnep legfontosabb üzenete. Az évnek e szakasza a bűnbánat és az önvizsgálat jegyében telik el. A vallásos zsidók már az egész elul hónapot (a hatodik hónapot) bűnbánatban töltik, hogy felkészüljenek az őszi ünnepekre. Ezt érdemes megszívlelni, mert üdvtörténeti szempontból a Messiás népe is a hatodik hónap vége felé járhat és az Örökkévaló jeleivel egyre mélyebb bűnbánatra hív.

„Fújjátok meg az sófárt a Sionon! Tartsatok szent böjtöt, hívjátok istentiszteletre a népet! Gyűjtsétek össze a népet, tartsatok szent gyűlést, gyűjtsétek össze a véneket, gyűjtsétek össze a gyermekeket, még a csecsemőket is! Jöjjön ki lakásából a vőlegény, a menyasszony is a szobájából! A templomcsarnok és az oltár között sírjanak a papok, az Úrnak szolgái! Így szóljanak: Szánd meg, Uram, a népedet, ne engedd, hogy gyalázzák örökségedet! Ne csúfolhassák őket a nemzetek! Miért mondanák a népek között: Hol van az ő Istenük?” (Jóel 2,15-17).

Benjamin Berger, a Jeruzsálemben élő, messiáshívő gyülekezetvezető írja ezzel a szakasszal kapcsolatban: Az ünnep „Izraelben is bűnbánatra hívást jelent. Emlékszem, hogy körülbelül két éve [2003-ban] nehéz helyzetbe került Izrael. Nagyon kritikussá vált a helyzet az országban. Az ortodox zsidók ekkor összehívták a népet Siratófalhoz. Odamentem és nagyon mélyen megrendültem. Rövid írásokat osztogattak, amelyekben elmagyarázták, hogy minden, ami már ránk jött vagy jön, a saját bűneink miatt ér el minket. Ez azért volt nagyon megindító számomra, mert népünknek gyakran nagy erőfeszítésébe kerül saját bűneinek beismerése. Ők azonban nagyon világosan leírták, hogy az összes olyan probléma, mint a terrorizmus, a saját bűneinkkel van összefüggésben. Majd elővettek két ezüst kürtöt a Siratófalnál összegyűlt nagy sokaság előtt és megfújták őket úgy, ahogy fent olvasható.

Ez jó példa számunkra, gondoltam, hisz nekünk hívőknek is szükségünk van egy ilyen felhívásra, hogy a saját bűneinket felismerjük. A bűnbánatra hívásnak minden bizonnyal erősödnie kell, mert Isten ítélete el fog érkezni – és már látjuk, hogy elkezdte megítélni a földet.”[1]

 

Végjegyzet:

[1] Benjamin Berger: Die heiligen Versammlungen Israels, Zeiten und Zeitpunkte des Vaters, echad-Verlag, 2007, 62. o. (magyar fordítás: Benjamin Berger: Izrael szent gyülekezései, megjelenés alatt)

.

Vissza a jom teruáról szóló tanításokhoz.

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*