Benjamin Berger bizonysága

Benjamin Berger bizonysága

 

 benjamin_berger Az 1967-es év fontos esztendő Izrael állam, és a zsidó nép történetében. Az én életemben is ebben az évben történt a meglepő fordulat.

  Huszonhat éves voltam, építész, és Dániában dolgoztam. Ortodox zsidó gyökereimtől elszakadtam, és világi zsidóként éltem kizárólag világi nemzsidók között. Gondolkodásomra és életstílusomra azokban az időkben a humanizmus nyomta rá bélyegét. Noha kutattam az igazság után, akkoriban számomra az igazság és az Isten között nem állt fenn semmilyen kapcsolat, mert már nem hittem a Bibliában. Istenben is alig hittem. Nem tudom, hogy ateistának mondtam volna-e magam, de mindez abba az irányba mutatott.

  A személyes létem is nagy kérdés volt számomra. Véletlen az életem csupán? Világra jöttem, de hogy az életemnek van-e mélyebb értelme az megválaszolatlan, de nagyon lényeges kérdés volt. És mit jelentett, hogy zsidó vagyok?

[…]

  Ebben az évben, 1967-ben történt, hogy néhány hónappal a hatnapos háború előtt volt egy istenélményem. Egészen váratlanul jött. Hatalmas meglepetés, valódi sokk volt számomra, amikor azon a különleges napon otthon ültem, és hirtelen Isten jelenlétét és szentségét éltem át.

[…] 

  Istenélményem előtt még sohasem olvastam az Újszövetséget. Most ezt kezdtem el, és ezzel foglalatoskodva ismét új tapasztalatot szereztem: noha nem ismertem, nem volt számomra idegen könyv. Legbelül úgy tűnt, mintha ismerném. Nem pogány volt, ahogy korábban mondták nekem, hanem ősi zsidó. Jézus élete és különösen a közte és a farizeusok között lévő feszültség megragadott. Ezzel tudtam azonosulni, mert vallásos iskolába jártam, és ott tanulmányoztam a Talmudot. Ismertem a gondolkodásmódjukat, és a kérdéseket, amelyeket feltettek Neki. Ám a válaszok, amelyeket Jézus adott, felszabadítóak voltak, egyszerűek, és néhány szóval feltárták az egész hamisságot, ami a kérdések mögött rejtőzött. Számomra ez teljesen hitelesnek tűnt. A fivéremnek és nekem is nagy problémáink voltak ezzel észjárással a jesivában (a vallásos zsidó iskolában), ahova gyermekkorunkban jártunk. Így, amikor az Újszövetséget olvasni kezdtem, mindjárt tudtam azonosulni Jézussal.

  Még valami más is azonnal magával ragadott az Újtestamentum első olvasásánál: a feltámadás. Hatalmas pillanat volt az, amikor olvastam, hogy Jézus feltámadt. Bár tudtam, hogy él, hisz találkoztam Vele, de a felismerés, hogy a feltámadása által legyőzte a halált, óriási volt számomra, aki mint zsidó olyan családból származom, amely szenvedett a holokauszt miatt, és sok hozzátartozóját vesztette el. Ide tartozik az is, hogy mi egy papi családhoz tartozunk, ezért gyermekkorunkban sohasem volt szabad temetésre mennünk. Mindig át kellett mennünk az utca másik oldalára, hogy ne váljunk tisztátalanná. E miatt a két dolog miatt a halál számunkra nagyon fenyegető és félelmetes volt. Mély belső félelmetváltott ki belőlünk. Amikor olvastam a híradást a feltámadásról, e hatalmas győzelemről, egyszerűen eltűnt ez a szorongás, és nagy öröm töltött el. Ez is egy nagyon erőteljes élmény volt…

  Így kezdődött el az életem Jézussal. Ezen az úton körülbelül három évig jártam egyedül, amíg 1969-ben vagy 70-ben egy rövid időre Izraelbe utaztam. Akkoriban egyszerűen el akartam menni azokra a helyekre, ahol Jézus élt. Jobban meg akartam ismerni ezeket. Ez fontos volt számomra.

 

Berger borító++A fenti részlet Benjamin és Ruben Berger: Az út című könyvéből származik.

A könyv kiadója, Christoph Meister írja az előszóban: „Amikor elvittem Benjámint azokba a gyülekezetekbe, amelyeknek még alig volt valami fogalmuk a messiási zsidókról és az üdvtörténeti Bibliaértelmezésről, gyakran megkértem, hogy azzal a bizonysággal kezdje, ahogy hitre jutottak Messiás Jesuában, Jézus Krisztusban.

Ugyanis rendre megfigyeltem, hogy ez a «személyes üdvtörténet» hogyan vált sok hívő számára híddá, amelyen keresztül könnyebben be tudták fogadni e szokatlan üzeneteket. Az idők folyamán nőtt bennem a vágy, hogy az egész lebilincselő utat, amit Isten Benjáminnal és Rubennel bejárt, egy könyvben felvázoljam…”

 

Benjamin és Ruben Berger: Az út, 2013, echad Verlag, 15-19 o.

© Benjamin és Ruben Berger, Christoph Meister

Benjamin Berger további írásai:

Benjamin Berger: Izrael szent gyülekezései

Bridge Mission Society

Benjamin Berger tanításai a honlapon is olvashatók, elérhetők, és füzet formában megrendelhetők (Benjamin Berger: Pap és Király). 

A Segítség az Élethez Alapítvány honlapján elérhetők hanganyagai.

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*