Jesua, a zsidó

Jesua, a zsidó

A mozgalom, amely Jézussal, a zsidóval kezdődött, felnövekedve már magában foglal minden törzset és nemzetet a földön. A kereszténység behatolt minden kultúrába és áttört minden szociális korlátot. A keresztény hiten belül nincsenek etnikai választóvonalak vagy faji megkülönböztetések. Mindennek ellenére a kereszténység központja Jézus, és Jézus egy zsidó.

Zsidó anyától született, zsidó családban. Mint minden zsidó fiút, Őt is körülmetélték a nyolcadik napon. Megtartva a zsidó tradíciót, héber nevet kapott azon a napon, amelyen körülmetélték. Jesuának nevezték el. Jesua „üdvösséget/szabadulást” jelent. Szabadításnak nevezték, mert Ő fogja „megszabadítani népét”. Az Ő népe Ábrahám Izsák és Jákob leszármazói: a zsidó nép.

Zsidóként egy ortodox zsidó közösségen belül nevelkedett fel. Názáret, a város, ahol lakott, egy szín zsidó település volt, amelyet Dávid leszármazói alapítottak.   Megtartva az ősi zsidó tradíciót, levágták a haját, amikor három éves volt. Megtartotta az ünnepeket és a sabbatot. Csak kóser ételt evett. Maceszt (kovásztalan kenyeret) evett peszáhkor (húsvétkor); és böjtölt Jom kippurkor (az engesztelés napján).

Zsidóként öltözött. Nem viselt gyapjúból és vászonból szőtt keverék szövetruhát. Viszont hordott bojtokat (cicit) a ruházata szélén. Viselte az imaszíjat.

Zsidó oktatást kapott. Tanult héberül. Megtanulta a héber áldásokat. Öt éves korában elkezdte tanulmányozni a Tórát. Minden szombaton zsinagógába ment.

Úgy vált ismertté, mint zsidó tanító. A zsidók Tóráját tanította. A zsidók szent könyveiből tanított. A tanítása a zsidók Istenéről szólt. A tanítványai mind zsidók voltak. Ők „rabbinak” hívták Őt.

Később a keresztény teológia gyakran szembe állította Jézust a judaizmussal. De az zsidóságától megfosztott Jézus nem a bibliai Jesua. Ez az antiszemita és Tóraellenes légkör fejlődött ki a nemzetek egyházaiban.

Az evangéliumok világos portrét rajzolnak Jesuáról, aki hű és mélyen elkötelezett zsidóként az első századi judaizmus kontextusán belül működött. Bár a Tóra magyarázatai gyakran különböztek a kortársaiétól, Ő soha sem törölte el Isten törvényét. Több ízben is bizonyságát adta annak, hogy ragaszkodik népéhez. Egy pásztorhoz hasonlította magát, és Izraelt egy karámhoz.

Jesua egy zsidó. Az evangélium Jesuája nem egy mindenki ízlése szerint alakítható „misztikus”. Ha eltávolítjuk őt a zsidó összefüggések közül, akkor az az Ő félreértéséhez vezet. Zsidóként élt, zsidóként tanított, zsidóként imádkozott és zsidóként halt meg. A vére zsidó vér. A keresztjén ez a felirat állt: „A názáreti Jesua, a zsidók királya”.

 

Forrás: www.rabbiyeshua.comeredeti cím: Yeshua the Jew

E témában részletesebb tanulmány olvasható a honlapon, a ’Tanítás mappában’ Jurek Schulz: A zsidó Jézus c. írása.

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

One Response to Jesua, a zsidó

  1. Zsuzsa says:

    Ó jaj elveszett amit az előbb írtam, mert azt mondja, hogy túl sok az átirányítás…. 🙁 Remélem ez megmarad. Szóval csak azt akartam írni, hogy nagyon tetszett Jesua a zsidó c. írás. Az Úr Jézus maga mondta, hogy nem küldettem én máshoz, csak Izrael eltévelyedett bárányaihoz. Remélem jól idéztem. Olyan jó lenne, ha a gyülekezetekben kicsit több szó esne erről. Isten áldja meg a bejegyzés íróját. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*