Könyvek (ünnepekről)

Könyvajánló.

.

Benjamin BergerIzrael szent gyülekezései

Bridge Mission Society

Kapható az Éjféli Kiáltás Missziónál.

“… a bibliai ünnepek valóban mások, mint az összes többi ünnep. A nagy különbség az, hogy a Biblia ünnepeit Isten adta. Nem úgy jöttek létre, hogy az emberek kiválasztottak egy időpontot azzal a szándékkal, hogy megtartsanak egy ünnepet. Isten adta ezeket az időket (ünnepeket/ünnepi időpontokat) Izraelnek. Ezért bírnak mély jelentőséggel. Mivel Istentől származnak, nemcsak helyi, évente megtartandó izraelita ünnepek. Egyetemes jelentőségük is van, mert feltárják az üdvtörténet egész rendjét a végidőkig. A végidőkre vonatkozóan sok minden teljesen elveszett, különösen a tradicionális egyházakban. Nem ismerik azt a látást, hogy Isten a történelmen keresztül cselekszik, és hogy az ünnepek meghatározott időket és időpontokat jelölnek meg, amelyek kijelentéseket hordoznak Isten útjáról a történelmen keresztül. Elveszett ez a tudás és ezzel a bibliai próféciák megértésének jelentős része is…

Mi zsidóként ahhoz szoktunk hozzá, hogy a bibliai ünnepeket tartjuk. Amikor hitre jutottunk, először azt vettük észre, hogy a keresztény ünnepek egészen mások. De később felfedeztük, hogy mégis van kapcsolat a keresztények fő ünnepei és a zsidók ünnepei között. Ahogy említettem, az első, „klasszikus” ünnep a peszáh. Azt látjuk, hogy Jézus a peszáhot ünnepelte meg tanítványaival és peszáhkor kötötte az új szövetséget. Ha a keresztények nagycsütörtököt és nagypénteket ünnepelnek, akkor világos, hogy egy egészen más naptáruk van. Ez kihívássá vált.

A helyreállítás idején élünk. Bár már vannak messiási gyülekezetek, ezek az ünnepek mégsem csak nekünk, zsidóknak fontosak. Ezek számotokra, keresztények számára is fontosak, mert Isten az üdvtörténetben e szerint az isteni rend szerint cselekszik. Nem a keresztény naptár szerint fog munkálkodni, hanem a bibliai szerint, mert Ő adta nekünk ezt a naptárt. Az ünnepek prófétikus értelme olyasvalami, amit csak a mi időnkben kezdünk felfedezni, mert – úgyszólván – olyan mélyre lettek elásva.”

A fenti részlet Benjamin Berger: Izrael szent gyülekezései c. könyvéből származik (Bridge Mission Society, Budapest – Pécs, 2019,12-13 o.).

A szerző, Benjamin Berger bizonysága; részlet a könyvből 


Kewin Howard / Marvin Rosenthal: Az Úr ünnepei

Isten prófétikus naptára a Golgotától a Messiási Királyságig

Új Spirit Könyvek

Izrael ünnepeinek jelentősége messze túlmutat a hagyományokon és a kultúrán. Ezeket a napokat maga az Úr rendelte el és jelölte ki. Nem véletlenül nevezi őket saját ünnepeinek. Ezek együtt egy olyan prófétikus naptárat alkotnak, melyből fényesen kiviláglik a történelem legfontosabb alakjának – Jézusnak, a Messiásnak – személye és műve. Ezt a fantasztikus panorámát az teszi lélegzetelállítóan izgalmassá, hogy egyértelműen rámutat: az egyes ünnepek prófétikus beteljesedésének sorozatában a következő lépés a Kürtzengés (Rós hasaná) megvalósulása, az Egyház elragadtatása!

Az Úr ünnepei című könyv óriási érdeme, hogy zsidó-keresztény nézőpontból, zsidó szemmel láttatja ezeket a zsidó ünnepeket, feltárva azok minden aspektusát a történelmi háttértől, a bibliai szokásrendben és a modern ceremóniákon át egészen a prófétikus jelentőségig. A csodálatos, gazdag illusztrációk még közelebb viszik az olvasót az Úr ünnepeinek rendjéhez, a Biblia és a zsidóság világához és a jövő megértéséhez.

(Ajánló a könyv hátsó borítójáról.)

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*