4. A Király koronázása

„És kenje őt ott Sádók pap és Nátán próféta Izráelnek királyává; és fújjátok meg a sófárokat, és kiáltsátok: Éljen Salamon király!” (1Kir 1,34 vö. 1,39) A hetedik angyal is trombitált, és hatalmas hangok szólaltak meg a mennyben: A világ felett a királyi uralom a mi Urunké és az ő Krisztusáé lett” (Jel 11,15).

„És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és aki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik… ruháján és tomporán oda vala írva az ő neve: királyoknak Királya, és uraknak Ura.” (Jel 19,11.16)

Sófár hangzott fel Izraelben akkor is, ha új király ült a trónra. A megkoronázandó királyt vezette elő, hirdette hatalmát. Láthatjuk ezt Salamon trónra lépésénél, Jéhunál (2Kir 9,13) vagy Joásnál (2Kir 11,12-14).

Ha Izrael földi királyainak koronázásakor szólt a sófár, akkor a mennyei Királyának trónra lépésekor sem hallgathat. Az üdvtörténet új nagy korszakát beharangozó sófár szava azt hirdeti: Jön a Királyok Királya! Eljött uralkodásának ideje!

A hetedik angyal is trombitált, és hatalmas hangok szólaltak meg a mennyben: A világ felett a királyi uralom a mi Urunké és az ő Krisztusáé lett, és ő uralkodni fog örökkön-örökké” (Jel 11,15).

E dicsőséges uralkodásról prófétál Kóráh fiainak zsoltára is: „Felvonul Isten harsona-szónál (teruá), sófárfújás közt az Úr. Énekeljetek Istennek, énekeljetek; énekeljetek királyunknak, énekeljetek! Mert az egész föld királya az Isten: énekeljetek bölcseséggel. Isten uralkodik a nemzetek fölött; Isten ott ül az ő szentségének trónján.” (Zsolt 47,6-9)

És világosan hirdeti a 98. zsoltár: „Kürtökkel és sófár hangjával fújjatok teruát a király, az Úr előtt!” (Zsolt. 98,6)

.

Vissza a jom teruáról szóló tanításokhoz.

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*