„A hetedik hónapban, a hónap első napján…”

A zsidó év a Biblia alapján épül fel, holdhónapokból áll. Egy hónap 29 vagy 30 napig tart, újholdtól-újholdig. Az első nap éjszakája a legsötétebb, hisz a hold fénye ekkor világít legerőtlenebbül. A hónap első felében növekszik a hold, a hó közepére esik a telihold, majd a hónap végére újra elfogy.

A Tóra úgy rendelte, hogy a választott nép minden hónap első napján mutasson be áldozatot. Izrael így lépett be az új hónapba. Megszentelték, védelmet és áldást kértek napjaira. A ros hódes, (ami annyit jelent: a „hónap feje”) Izrael életében ezért kiemelt nap volt, félünnep, amelyen nem volt érvényes a teljes munkatilalom, de bizonyos munkákat nem végeztek.[1]

Minden hónap elején kürtszóval jelezték az újhold feltűnését (4Móz 10,10). A hetedik hónap első napja annyiban volt más, hogy többféleképpen és többször szólaltak meg a kürtök. A megszentelt hónapok sorában úgy emelkedett ki a hetedik hónap, mint a szombat a hét napjai közül. Isten népének a napok közül sabbatot adott (2Móz 20,10), a hónapok közül „sabbathónapot”, és évek közül sabbatévet, amikor pihent a föld (3Móz 25,4-5). A Mindenható ezt a rendet adta Izraelnek, hogy egy magasabb szellemi valóságot tükrözzön ki az életük.

A zsidó naptár hetedik hónapja, a tisri hónap; ekkor zajlik le a három őszi ünnep. A hónap első napján a kürtzengés ünnepén kezdődik el ez a sabbati időszak. A teremtés óta hatezer év telt el és a hetedikben jön el a Messiás Király országlása, az ezeréves birodalom. Üdvtörténeti szempontból ezt vetíti ki a sabbat, a sabbatév és a sabbathónap[2] is. A Biblia ezeket a képeket, „mintákat” tárja elénk. Ahogy a hetedik hónap sófárfújással kezdődött meg Izraelben, úgy a Messiás ezer éves birodalma, az ennek előszelét hozó események is az angyalok sófárfújásával kezdődnek. A hetedik hónap ünnepei – a kürtzengés napja, az engesztelés napja és a lombsátrak ünnepe – a hetedik évezredre mutatnak.

 

Végjegyzetek:

[1] Az ilyenkor bemutatandó áldozatokat a 4Mózes 28,11-15 versei írják le. 

[2] A sabbathónap kifejezés nem szerepel a Bibliában.

 

Vissza a jom teruáról szóló tanításokhoz.

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*