Israel Zoller, Róma egykori főrabbijának bizonysága

Israel Zoller

(1881, Brodi – 1956, Róma)

 Róma egykori főrabbija

Jes.-1020-221Israel Zolli rabbi 1881-ben született a lengyelországi Bródyban. A talmudista főiskola mellett zsidó teológiát, és filológiát végzett Bécsben. 1910-ben trieszti rabbiként szolgált, ahol az első világháború végén főrabbivá választották. Ugyanebben az évben a várost Olaszországhoz csatolták. 

Számtalan könyv szerzője: a talmudi irodalom, bibliai kommentárok, és zsidó történetek. 1927-tól 1938-ig a héber és más szemita nyelvek professzora a páduai egyetemen és 1939-ben római főrabbivá választották.

1945. február 14-én nyilvánosan megvallotta a Messiás Jézusban való hitét. Ezután közölt le 1959-ben a „The Monitor” c. angol folyóirat egy cikket Israel Zolli rabbiról »Virradat előtt« címmel.

“Hűtlenég-e a megtérés, a korábban vallott hittel szemben? Nem volna helyes, elhamarkodottan igent, vagy nemet válaszolni. Az ember álláspontja szerint lehetne az egyik vagy másik irányban felbuzdulni. A túl sok buzgóság azonban nem objektív, hanem legtöbbször káros.

Mielőtt választ adnánk erre kérdésre , gondoljuk meg, mi is a hit? A hit bizalom, és ragaszkodás, nem a tradíciókhoz, a családhoz vagy a nemzethez, hanem az, hogy az életet és a munkát, Isten akaratához igazítjuk. Ezt világossá teszi mindenki számára Isten lelkiismeretünkben megszólaló hangja.

Hűtlen volt-e a tarzuszi Saulus? Sok zsidót fogságba vetett. Milyen könyörtelen volt, atyafiaival szemben, akiknek csak az volt a vétkük, hogy elfogadták a Krisztusról szóló kijelentéseket.

Azok a zsidók, akik ma megtérnek, mint Saul-Paulus idején, földi egzisztenciájuk tekintetében sokat, sőt akár mindent is elveszíthetnek. De sokkal többet nyernek, vagyis mindent: Isten kegyelmét és örök életet.”

Róma-927+

A bizonyság a „Die Weisheit ruft, Zeugnisse von Rabbinern” című könyvből származik (kiadja Harald Fölsch – 85-86 oldal), mely 21 Jesuában, mint Messiásban hívő rabbi bizonyságait tartalmazza.

 © Messianic Good News – www.messianicgoodnews.org


Könyvajánló:

Judith Cabaud: A Rabbi, aki felismerte Krisztust

Új Ember Kiadó, Budapest 2006

(A rabbi még az alábbi neveket viselte: Israel Zolli, Eugenio Zolli)

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

One Response to Israel Zoller, Róma egykori főrabbijának bizonysága

  1. Izrael Zolli bizonyságtételét olvasva öröm töltötte el a szívemet. Mai világunkban egyre több csoda és bizonyságtétel bizonyítja Jézus Krisztus valóságát, és azt hogy minden nemzetért tette le életét a keresztfán. Izrael Zolliról szóló írásban a következő idézett mondat érintett még meg nagyon mélyen: A hit bizalom, és ragaszkodás, nem a tradíciókhoz, a családhoz vagy a nemzethez, hanem az, hogy az életet és a munkát, Isten akaratához igazítjuk.” Egyetértek Izrael Zolli szavaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*