Izrael Zolli, Róma egykori főrabbijának bizonysága

Izrael Zolli

(1881, Bródy – 1956, Róma)

 Róma egykori főrabbija

Jes.-1020-221Izrael Zolli rabbi 1881-ben született a lengyelországi Bródyban. A talmudista főiskola mellett zsidó teológiát, és filológiát végzett Bécsben. 1910-ben trieszti rabbiként szolgált, ahol az első világháború végén főrabbivá választották. Ugyanebben az évben a várost Olaszországhoz csatolták. 

Számtalan könyv szerzője: a talmudi irodalom, bibliai kommentárok, és zsidó történetek. 1927-tól 1938-ig a héber és más szemita nyelvek professzora a páduai egyetemen és 1939-ben római főrabbivá választották.

1945. február 14-én nyilvánosan megvallotta a Messiás Jézusban való hitét. Ezután közölt le 1959-ben a „The Monitor” c. angol folyóirat egy cikket Izrael Zolli rabbiról »Virradat előtt« címmel.

“Hűtlenég-e a megtérés, a korábban vallott hittel szemben? Nem volna helyes, elhamarkodottan igent, vagy nemet válaszolni. Az ember álláspontja szerint lehetne az egyik vagy másik irányban felbuzdulni. A túl sok buzgóság azonban nem objektív, hanem legtöbbször káros.

Mielőtt választ adnánk erre kérdésre , gondoljuk meg, mi is a hit? A hit bizalom, és ragaszkodás, nem a tradíciókhoz, a családhoz vagy a nemzethez, hanem az, hogy az életet és a munkát, Isten akaratához igazítjuk. Ezt világossá teszi mindenki számára Isten lelkiismeretünkben megszólaló hangja.

Hűtlen volt-e a tarzuszi Saulus? Sok zsidót fogságba vetett. Milyen könyörtelen volt, atyafiaival szemben, akiknek csak az volt a vétkük, hogy elfogadták a Krisztusról szóló kijelentéseket.

Azok a zsidók, akik ma megtérnek, mint Saul-Paulus idején, földi egzisztenciájuk tekintetében sokat, sőt akár mindent is elveszíthetnek. De sokkal többet nyernek, vagyis mindent: Isten kegyelmét és örök életet.”

Róma-927+

A bizonyság a „Die Weisheit ruft, Zeugnisse von Rabbinern” című könyvből származik (kiadja Harald Fölsch – 85-86 oldal), mely 21 Jesuában, mint Messiásban hívő rabbi bizonyságait tartalmazza.

 © Messianic Good News – www.messianicgoodnews.org

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

One Response to Izrael Zolli, Róma egykori főrabbijának bizonysága

  1. Izrael Zolli bizonyságtételét olvasva öröm töltötte el a szívemet. Mai világunkban egyre több csoda és bizonyságtétel bizonyítja Jézus Krisztus valóságát, és azt hogy minden nemzetért tette le életét a keresztfán. Izrael Zolliról szóló írásban a következő idézett mondat érintett még meg nagyon mélyen: A hit bizalom, és ragaszkodás, nem a tradíciókhoz, a családhoz vagy a nemzethez, hanem az, hogy az életet és a munkát, Isten akaratához igazítjuk.” Egyetértek Izrael Zolli szavaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*