Jonah (Jónás) „férgének“ rejtélye megoldódott

Jonah (Jónás) „férgének“ rejtélye megoldódott

És rendelt Isten, az Örökkévaló egy ricinus cserjét (kijkajon), és az felnőtt Jonah fölé, hogy árnyékot adjon a feje fölé, megszabadítsa őt a rosszkedvétől. És nagy örömmel örvendezett Jonah a ricinus miatt. És rendelt Isten a hajnali pirkadat feljövetelekor egy férget, és reggelre megrágta a ricinus cserjét és az elszáradott. Jonah 4,6-7

A fenti idézetben olvassuk, amint az Örökkévaló egy gyorsan növő növényt rendelt, hogy a prófétának árnyékot adjon. De utána megengedi a próféta nagy mérgére, hogy egy féreg jöjjön, mely a növényt egyetlen éjszaka úgy megrágta, hogy másnapra kiszáradt.

Biblia kutatók és biológusok már hosszú ideje megegyeztek abban, hogy ez a gyorsan növő növény ricinus cserje. Annál inkább rejtélyes, hogy melyik „féreg“ vagy „hernyó“ (hebr. tola’at) szárította ki egy éjszaka után a növényt. A ricinus közismerten mérgező növény, levél-kivonata kitűnő szer rovarok ellen. Nem volt tudomás egy olyan állatról sem, amely ricinussal táplálkozna.

Azonban 2002-ben Izráelben a kutatók a medveszövők (Bärenspinner) családjában egy új pillangó fajt fedeztek fel, mely az „olepa schleini“ nevet kapta. Időközben alapos kutatást végeztek ezen állat életmódja felől.

A meglepő eredmény: Az újonnan felfedezett pillangó fajnak a hernyója kizárólag ricinus cserjéről táplálkozik. Szokatlan táplálkozási módja van, melynek következtében esetenként a növény nagyon gyorsan elhal. Ezenkívül fényérzékeny,  és kizárólag szürkületben, illetve éjszaka aktív.

Jonah próféta ricinus cserjéjének „féreg“ rejtélye ezzel megoldódott – és a Biblia tudósításának megbízhatósága (újra) igazolódott.

HfI Herzen für Israel

 

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

3 Responses to Jonah (Jónás) „férgének“ rejtélye megoldódott

  1. Ehud Margaret says:

    “…Istennél minden lehetséges.”

  2. Roland says:

    Udvozlet, ez tenyleg nagyon jo honlap. Sok hasznos informaciot lehet innen megtudni. Istennek legyen hala ezert. Azt szeretnem megkerdezni, es ezt ne vegye az oldal szerkesztoje OFF Topicnak, hogy arrol lehetne-e irni, hogy az Ujjaszuletes, hogy tortenik meg. Arra gondolok, amit Jezus mondott Nikodemusnak. Mert azt mondta, hogy Ujjaszuletes nelkul senki nem mehet be Isten Orszagaba. Tehat ez nem egy “vallasoskodo” kerdes es nem is lenyegtelen, hanem a Messias legfontosabb uzenete (szerintem). Szoval, ha errol olvashatnek valamit, akkor szinten nagyon halas lennek. Elnezest, ha okoskodasnak tunik a kerdesem. Nem annak szantam, tenyleg csak egy oszinte kerdes az egesz. Udv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*