Beth Immanuel

Beth Immanuel

Beth_Immanuel

A jaffai Beth Immanuel (Immanuel háza) egyike az első messiási gyülekezeteknek a modern Izraelben, amely az elmúlt néhány évben sokat gyarapodott.

Tagjainak többsége izraeli állampolgár, de vannak náluk vendégek és önkéntesek is. Az izraeliek közül sok a fiatal, akik a hadseregben szolgálnak, és sokan 20-30 év körüli házaspárok kisgyerekekkel. Így a családdal kapcsolatos szolgálatok fontos szerepet kapnak a gyülekezet életében.

Minden szombat előestéjén, ’erev sabbatkor’ jönnek össze a sabbati Istentiszteletre. A gyerekek szombati iskolába járnak. Hét közben házi csoportokban gyűlnek össze a város különböző pontjain, és a fiataloknak is vannak csoportjaik.

 

Beth Immanuel vendégház Jaffán

Beth Immanuel hostelA vendégház ideális megoldást kínál mindenkinek – párok számára és kisgyermekes családoknak, de csoportoknak is. Vannak fürdési lehetőséggel szobáink, de fiatalokat kedvező áron nagy hálótermekben is fogadunk.

A vendégháztól öt perces sétával eljuthatunk a legszebb tel avivi strandokhoz a régi jaffói kikötő közelébe. A Ben Gurion repülőtér 25 percnyire, Jeruzsálem egy órányira van.

 

Beth Immanuel Múzeum

A ház a XIX. századból származik, és a történelem mozgalmas időszakának emlékét őrzi.

A francia forradalom után sok európai és amerikai keresztény érezte úgy, hogy Jézus, a Messiás hamar visszatér. A Bibliában olvasták, hogy előtte Izrael vissza fog térni az ígéret földjére.  1820-tól jöttek keresztények az országba, hogy segítsenek a zsidóknak a visszatérésben. Az angol és amerikai csoportok mellett németek is jöttek. Haifán és Jeruzsálemben kolóniákat alapítottak, és a Beth Immanuelt tették meg főhadiszállásukká. Az épület iskolaként is szolgált.

1878-ban vette meg az orosz származású Plato von Ustinov báró, Peter Ustinov színész nagyapja a Beth Immanuelt, ahol a vagyonnal nem rendelkező zsidókat fogadta be a bevándorlásukat követően.

Később a ház „Hotel du Parc”-ként vált ismertté, majd „Park Hotel”-ként.

1926-ban a házat az angol CMJ vette át (Church’s Ministry among Jewish people, azaz Egyházi Szolgálat Zsidók között), amely egy angol iskolát csinált belőle zsidó, muszlim, és keresztény lányoknak.

A brit mandátum és a II. világháború ideje alatt a házat átmenetileg a brit hadsereg használta, aztán a függetlenség kikiáltása után az izraeli hadsereg. 1954-ben a hadsereg visszaadta a házat a CMJ-nek. Az 1970-es évek végén végül egy héberül beszélő messiási gyülekezet kezdett el itt összejönni.

Weboldaluk (angolul): http://www.beitimmanuel.org

This entry was posted in Messiási tanítások. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*